Lazer kelimesi; 'Light Amplification by Stimulated Emission of Raditaion' ( radyasyonun uyarılmış emisyonuyla ışık yükseltilmesi) anlamından gelmektedir.
Lazerler günümüzde birçok amaç için kullanılmaktadır. Fakat lazer kesim denildiğinde en çok kullanılan alanların başında; paslanmaz çelik, yumuşak çelik ve alüminyum plakalar gelmektedir. Lazer kesimler mükemmel, hatasız kesimler için çözüm yolu olmuştur. Çok karmaşık gibi gözükebilen malzemelerin - plakaların sorunsuz kesilebilmesine olanak tanır.
Lazer Kesim Makinaları Nasıl Çalışır?
Bu sorunun daha iyi anlaşılabilmesi için lazeri; tek bir dalga boyunda bir ışık veya çok yüksek yoğunluklu bir ışık sütunu olarak tanımlayabiliriz. Öncelikle bu lazer kesim makinasında olan lazer, insan gözü tarafından görülmezdir. Makinada ışın kısmını oluşturan lazer; makinanın ışın yolu boyunca ilerlediğinden ışının çapı sadece 1/4 inçtir. Işın direkt olarak kesim yapılacak alana odaklanmadan önce, bazı farklı aynalar ve ışın bükücüleri adını verdiğimiz parçalar sayesinde farklı yerlerde döndürülebilir. Kesime hazır olan lazer ışını, kesilecek alana çarpmadan önce bir bölmenin deliğinden geçer. Bu bölme deliğinden akan da aslında azot veya oksijen gibi sıkıştırılmış gazlardır.
Lazer ışınının kesim yapılacak alanı taraması orayı algılaması, özel bir mercek veya eğimli bir ayna ile yapılabilir. Işının algılama yapacağı şeklin, o noktadaki enerjinin ve ısının yoğunluğu yuvarlak ve tutarlı olacak, ortalanacak şekilde muazzam odaklanmalıdır. Yüksek güç yoğunluğu kesim yapılacak alanın bazen kısmen kimi zaman tamamen yüksek ısınmasına ve buharlaşmasına neden olur. Bu da belirlenen yani kesilecek olan alanın malzeme ne kadar kuvvetli olursa olsun düzgün kesilmesine imkan verecektir.
Lazer ışını ile kesim aşaması şu şekilde maddeleyerek daha kolay anlatılabilir;
Eritme
Buharlaştırma
Kimyasal Bozulma, kimyasal bağların kırılması.
Günümüzde Lazer Kesiminin Önemi
Bu lazer makinalarının son zamanlarda yaygınlaşması ile birlikte kullanım alanları da artmıştır. Lazer kesim ile işlem yapılıp üretim yapılmasındaki en büyük neden, oluşan üretim hatalarını minimum seviyelere indirmektir. En çokta mühendislikte ve sanayi alanlarındaki çalışmalarda kullanılması, kullanılan malzemelerin daha seri ve hatasız üretilmesine sebep olmuş ve talep artmıştır. Bununla beraber daha seri bir üretim olduğundan gerek iş gücü gerek maliyet bakımından da tasarrufa geçilmesi sağlanmıştır.
Lazer Kesim Türleri ve Kullanım Alanları
Çalışma hayatında oldukça kolaylık sağlayan lazer kesimin birçok çeşidi vardır. Sizleri bilgilendirmek adına, aşağıda bu lazer kesim türlerinden maddeler halinde kısaca bahsedeceğiz.
Co2 Lazer Kesimi: Bu kesim türü bir gaz lazeri kullanılarak gerçekleştirilen kesim türüdür. Kullanılacak gaz lazeri; elektriksel olarak uyarılmış karbondioksit karışımıdır. Genel olarak kullanım alanı metal olmayan yüzeylerdir.
Kristal Lazer Kesim: Bu yöntem, hem metal hem de metal olmayan plaklar için yararlı maddelerle uygulanır. Bu maddeler katı hal lazer grubuna aittir ve 1064 mikrometre civarı fiber lazerlerle aynı dalga boyuna sahip olan kristal lazerlerdir. Buna ek olarak, kristal lazer kesim makinesi genelde 8000 ila 15000 saat arasında kullanım yapıldıktan sonra değişim yapılması gerekmektedir ve değiştirilmesi istendiğinde pahalı olabilecek pompa diyotları gerekmektedir. Bu da bu kristal lazer kesim makinesinin diğerlerine göre daha maliyetli olabileceğini gösterir.
Fiber Lazer Kesim: Bu yöntem ile kesim de ürettiğimiz fiber kullanılarak yapılır. Bu da yine katı hal grubundadır. Işın; tohum lazeri kullanılarak oluşturulur, cam elyaflar ve pompa diyotları kullanılarak büyütülür. Bu fiber ışınını yoğunluk baz alındığında Co2 den yaklaşık 100 kat fazla yoğunluğu vardır. Hem metal hem de metal olmayan malzemelerde uygulanabilir. Fiber lazer, lazer kesim türlerinde en faydalı olarak bilinmektedir. Sebebi; bakım gerektirmemeleri, uygun maliyetli yedek parçaları bulunabilmesi ve 25000 saat kulanım süresi olduğundan kaynaklanmaktadır.
Lazer Kesim Teknikleri
Lazer Kesim; daha küçük boyut ve parçalar ya da daha zor yani karmaşık şekillerin hatasız kesimi için uygulanan tekniktir.
Lazer İşleme; genel uygulanma alanı barkodları ya da markaları işlem yapılacak malzemenin üzerine, ışının değdiği alana gravür bırakarak uygulanan tekniktir.
Lazer İşaretleme; bir işaretin malzeme üzerine işlenmesidir genel anlamda.
Lazer Delme; adından da anlaşılacağı gibi işlem yapılacak malzemenin üzerine istenilen boyutta delikler açma tekniğidir.
Lazer Kesim İle Hangi Malzemeler Kesilebilir?
Yazımızda da uzunca bahsettiğimiz gibi lazer kesim ile artık günümüzde bir çok malzeme hatasız ve kolaylıkla kesilebiliyor. Yine de bu malzemeleri sizler için detaylı sıralayalım. Lazer kesim ile; akrilik, kauçuk, poliamit, polikarbonat, polyester, odun, çelik, elmas gibi değerli taşlar, polimid, poliprobilen, köpük, ahşap, renkli ve beyaz kağıtlar, gıda, titanyum, silikon, deri, kumaş, karton ve mantar gibi tüm plaka ve malzemeler sorunsuz kesilmektedir. Bu listede olmayan bir malzemeniz var ise bile; internet sitemizdeki iletişim bölümümüzden bize ulaşıp lazer kesim yapılacak malzemeniz ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Bunlar başlıca ve günümüzde en sık kullanılan alanlardır.
Lazer Kesimin Avantajları
Öncelikle lazer kesim; lazer markalama teknolojisi ile daha seri bir işlem hızına erişmekte bu da birim maliyetleri düşürmektedir. İşlem yapılacak parçaların uygun olması şartı ile ortak yüzeyler birlikte kesilebilir, hata verme durumunu en aza indirir ve sonraki imalat aşamaları da hızlanacağından yine maliyetin düşmesi avantajı sağlanır.
Buna ek olarak, hatasız kesimler sağlanacağından ısı deformasyonu minimum seviyeye iner, preste oluşacak sac deformasyonları oluşmaz, sac kalınlığının 0,4 katı çapındaki delikler sorunsuz işlenebilir, istenilen türde, şekilde, büyüklükte yazı, resim, amblem sac üzerinden kesilebilir. Yapmış olduğumuz bu uygulamalarımız ürününüzün daha kaliteli ve memnun edici olmasını sağlar.
Lazer kesim çalışmalarımızda; fiyatlandırma ve yapılacak kesim işleminin daha kısa sürede yapılmasından kaynaklı sizlerin aynı zamanda zamandan da tasarruf etmesini amaçlamaktayız.
Lazer Kesim Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lazer kesim işlemini yapacak kişi, kullanılan ışının ne kadar yüksek yoğunlukta ve sıcaklıkta olduğunu iyi bilmelidir. Bazı endüstri alanlarındaki kesim yapılacak malzemeler de kritik parçalar bulunur ve genelde bunlar lazerle kesilmez.
Odaklanmış lazer ışını tamamen düz değildir. Bu da kesim yapılacak alanda konik oluşmasına sebep verebilir. İmalatçılar bu hususa dikkat etmeli ve lazer kesim için çalışacakları firmanın, kesim kalitesini ve hızını artıran bir teknoloji ile çalışıp çalışmadıklarını çok iyi araştırmaları gerekmektedir.
İmalatçılar, lazer kesim için çalışacakları firmanın daha önceki çalışmalarını muhakkak incelemeli, parça tasarım hatalarını, oluşan kıvrımları ve parçalara atılan uygunsuz ışınları dikkate almalıdır. Aksi taktirde maliyet düşürülmek isterken, daha fazla zarar edebilirler.
Lazerin güç seviyesi arttıkça ya da azaldıkça, makinelerde kesilebilecek malzemelerin de kalınlıkları artar. Bu yüzden yine işlemin yapılacağı lazer kesim makinelerin son teknoloji olması, işi çok iyi bilen kişiler tarafından yapılması çok mühimdir.
Çalışacakları firmaya eğer lazer delme işlemi yaptırılacaksa, kaliteli bir lazer programcısı delme noktasını ideal bir noktaya yerleştirmelidir. Bu noktada hata oluşursa, kalın malzemelerde delme sıçraması riski oluşabilir. Delme konumu yanlış yerde olursa, örnek olarak kenarlara yakın ise; yüksek ısı sıçraması olabilir ve bu da yapılan kesimin kalitesini düşürür hatta direk kaybolmasına sebep olabilir.
Lazer kesim çalışmasının yapılacağı firmanın, standartlara uygun çalışması gerekmektedir. Sanayi Bakanlığı gibi yerlerden, uygunluk bakımından tüm belgelerin alınmış olduğuna dikkat edilmelidir.
Bu riskleri göz önüne alarak, firmamızın internet sitesinden daha önceki yapmış olduğumuz çalışmaları inceleyebilirsiniz. Helen Lazer ailesi olarak, sizlere hem maliyetinizi düşürmek hem de zaman tasarrufu kazandırmak için, tecrübeli çalışanlarımız ve tam donanımlı cihazlarımız ile hizmet vermekteyiz.
İnternet sitemizdeki iletişim bilgilerimiz ile bizlere ulaşabilir; çalışma alanlarımızı ve malzemenizle ilgili hangi teknikle çalışmanın daha başarılı olacağı hakkında bizlerden detaylı bilgiler alabilirsiniz. Helen Lazer, güçlü makine altyapısı ile profesyonel çözümler sunarken aynı zamanda, sınırsız pleksi stoğumuz ile de hızlı teslimatlar yapmaktadır. Bilmenizi isteriz ki; lazer kesim işlemlerinin tümü muhakkak tecrübeli kişilerle ve son teknoloji ürünlerle yapılmalıdır.